Висока школа за васпитаче струковних студија наставља традиције бивше петогодишње учитељске школе која је оформљена у Гњилану 1961. године и Више педагошке школе уа образовање васпитача која је оформљена Одлуком Владе Републике Србије и доношењем Закона о сонивању Учитељских факултета и промени делатности педагошких академија и виших школа ("Сл. гласник...


опширније...

Историјат

SDC10231Висока школа за васпитаче струковних студија наставља традиције бивше петогодишње учитељске школе која је оформљена у Гњилану 1961. године и Више педагошке школе уа образовање васпитача која је оформљена Одлуком Владе Републике Србије и доношењем Закона о сонивању Учитељских факултета и промени делатности педагошких академија и виших школа ("Сл. гласник РС" бр. 49/93. и 22/89- члан 12. тачка 5). Она је наследница и Виших педагошких школа у Призрену и Ђаковици. 

Трансформацијом учитељских школа 1973. године, школа прераста у Вишу, под називом Педагошка академија, а већ 1978. трансформише се у Центар за више образовање наставника са студијским одсецима за разредну и предметну наставу на српскохрватском и албанском језику.

Висока школа за васпитаче струковних студија у Гњилану је школа са дугом традицијом у васпитању и образовању просветног кадра.

Године 1984. Центар за више образовање наставника је преименован у Вишу педагошку школу за образовање васпитача. 

Основна делатност Школе је образовање струковних васпитача, а стручно припремање се организује кроз предавања, вежбе, семинарске радове и стручно педагошку праксу. Школа се бави и научно-истраживачком делатношћу.

Школа остварује сарадњу са предшколским установама у Бујановцу, Врању, Грачаници, Штрпцу Косовском поморавњу и шире, са културно-просветним организацијама у граду и свим акредитованим Високим школама на територији Републике Србије.

Дана 18.06.1999. године зграда школе као и целекупна имовина са документацијом и библиотека је остала у Гњилану.

Влада Републике Србије је Решењем број: 05/022-3673/99. од 17.10.1999. године одредила привремену промену седишта Више школе за образовање васпитача из Гњилана у Бујановац, са одељењем у Ранилугу.

Школа је привремено смештена у просторијама Дома културе у Бујановцу и згради поште, а сви облици активности остварују се у релативно измењеним условима рада. 

Одлуком Министарства просвете-Комисије за акредитацију ова установа је акредитована у Високу школу за васпитаче струковних студија и добила дозволу за рад број 612-00-843/2007-04 дана 31.07.2007. године.

Дана 27.04.2012. године Школа је Одлуком Комисије за акредитацију по други пут акредитовала студијски програм за основне струковне и специјалистичке студије.

 

 

 

Висока школа за васпитаче струковних студија из Гњилана са привременим седиштем у Бујановцу
e-mail : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Телефон: 017/650-056
Факс: 017/653-692